Elsäkerhetsverket håller på att gå igenom marknadens USB-laddare för smartphones och surfplattor, och hittills ser resultatet mörkt ut. Idag meddelar myndigheten att man beslutar om säljstopp för hela 14 olika USB-laddare.
Har du varit med om att du glömt laddaren till din smartphone, och därför gått in på närmaste elektronikbutik och köpt en billig USB-laddare? Då är du långt ifrån ensam. Det finns massor av billiga USB-laddare ute i hemmen, och Elsäkerhetsverket har börjat gå igenom dessa för att kontrollera hur säkra de är.
Elsäkerhetsverket har dragit igång ett projekt om USB-laddare 2017, där organisationen ska genomföra noggranna tester av ett stort antal olika laddare på marknaden.
Eftersom de allra flesta smartphones och surfplattor använder sig av USB-kontakt för att ladda batteriet, finns det väldigt stora mängder sådana laddare.
Laddaren är den lilla dosa du pluggar in i vägguttaget, och till vilken du därefter kopplar din USB-kabel (såvida det inte är en laddare som har sladden fastsvetsad). USB-kabeln är i de flesta fall en vanlig USB-kontakt i ena änden, och en Micro USB i andra.
För ungefär 3,5 år sedan skrev jag en bloggpost om att EU vill bestämma vilken standard på port för batteriladdning, som smartphones och surfplattor ska ha. Då var Micro USB det enda uppenbara alternativet. Men idag är USB Type-C mer troligt.
En av fördelarna med att ha en standard, är att konkurrensen bland tillverkare av laddare drar ner priset. Du kan köpa en Micro USB-kabel för så lite som 30 kronor. Det kan jämföras med Apple, vars iPhone använder företagets egen Lightning-kontakt; en sådan kabel kostar runt 300 kronor.
Varning för billiga och namnlösa USB-laddare
När priset pressas för mycket neråt, så påverkar det kvaliteten på produkterna. Köper du en laddare för din Samsung Galaxy S-smartphone, så kostar den cirka 150-200 kronor om du väljer en originalladdare från Samsung. Köper du istället en laddare utan märke, får du den för några tior.
Det är det här som Elsäkerhetsverket har börjat undersöka. De senaste åren har vi läst en del om laddare och batterier som exploderar och börjar brinna. I många fall beror det på att den drabbade konsumenten har använt laddare eller batteri som inte varit original.
Första resultaten från Elsäkerhetsverkets projekt om USB-laddare 2017 visar på mycket allvarliga brister i både konstruktion, dokumentation och märkning i 14 stycken av laddarna. Anmärkningarna är så pass allvarliga att produkterna måste återkallas från konsument. [Källa: Elsäkerhetsverket]
Ibland hör jag hur bekanta säger att de brukar lägga sina smartphones under kudden i sängen för att inte missa väckarklockan. Det gör mig alltid orolig. Dels blir det rätt varmt under kudden, och när batterier blir varma expanderar de och om man fortsätter att värma upp det finns risken att det exploderar.
Och dels vet jag hur vanligt det är med namnlösa laddare, som Elsäkerhetsverket nu visar också kan åsamka stora problem. Vad händer om du ligger och sover på en smartphone som plötsligt exploderar eller börjar brinna?
På Elsäkerhetsverkets hemsida hittar du en lista över de USB-laddare som hittills blivit klassade som farliga och belagts med säljsstopp. Om du har någon som återfinns här bör du göra dig av med den (förslagsvis elektronik-containern vid din återvinningscentral).
LÄS VIDARE: Tips för att undvika köpa farliga laddare!
Inlägget Kolla så att du inte använder en av 14 farliga USB-laddare! dök först upp på TkJ. se - En av Sveriges ledande teknikbloggar!.